De drie grootste banken van Australië komen gezamenlijk in actie tegen Apple Pay, het digitale betaalsysteem van Apple. Ze komen in actie omdat Apple andermans betaaldiensten niet toelaat op het besturingssysteem van de iPhone.
In April lanceerde Apple zijn betaalsystemen Samsung Pay en Android Pay in Australië. Volgens TechCrunch tegen het zere been van de banken down under. Apple weert namelijk digitale betaaloplossingen op zijn besturingssysteem iOS, waardoor de Australische banken hun eigen digitale betaaldiensten niet kunnen aanbieden aan iPhone-bezitters. En dat zijn er inmiddels al heel wat.
Bankentroika trekt op tegen Apple
De top drie grootste Australische banken (National Australia Bank, Commonwealth Bank of Australia en Westpac) willen nu, samen met Bendigo en Adelaide Bank, toestemming van toezichthouder Australian Competition & Consumer Commission, (de Australische Autoriteit Consument & Markt) om gezamenlijk met Apple te onderhandelen over toelating van hun diensten op iOS zonder dat ze daarmee anti-kartelwetten overtreden.
Alleen ANZ (Australia and New Zealand Bank) doet niet mee met het initiatief. Logisch, ANZ heeft namelijk een overeenkomst met Apple rond Apple Pay gesloten.
Ook voor Apple geldt: voor alles is een eerste keer
Het Australische initiatief tegen Apple en Apple Pay is een unicum, in de regel is Apple heel succesvol met zijn betaalsysteem en doen banken maar al te graag mee. Begon Apple Pay met 6 banken in de VS, nu zijn dat er zo’n 2500. En werd Apple Pay februari in China gelanceerd met 12 banken, dat zijn er nu 19. Het Apple-betaalsysteem is inmiddels beschikbaar in de VS, het VK, Canada, Singapore, Zwitserland, Frankrijk en Hong Kong.
Tegenvallende resultaten, toch stijging aandeel
Hoewel het met Apple Pay voor de wind gaat, geldt dat niet voor Apple als geheel. Bij de presentatie van de cijfers voor derde kwartaal (Apple hanteert een gebroken boekjaar dat eind septemer 2015 begon) maakte CEO Tim Cook bekend dat de omzet met 42,4 miljard dollar 15 procent lager ligt dan een jaar geleden.
Het is voor de tweede opeenvolgende keer dat Apple lagere omzetcijfers laat zien, sinds 2003 is het bedrijf alleen maar gegroeid. Toch waren de resultaten beter dan verwacht, waardoor het aandeel Apple toch nog met 5 procent in de handel nabeurs.
iPhone - vlaggeschip of zorgenkind?
De dalende omzetcijfers zijn het gevolg van wat Apple al tijden zorgen baart: de teruglopende verkopen van de iPhone. Diezelfde iPhone die nog altijd verantwoordelijk is voor twee derde van Apples omzet. Apple verkocht in het derde kwartaal 'slechts' 40,4 miljoen iPhones, vorig kwartaal waren er dat nog 51,2 miljoen.
Die daling heeft verschillende oorzaken: toegenomen Aziatische concurrentie, een afzwakkende Chinese economie, onzekere macro-economische vooruitzichten waardoor consumenten de aankoop van een nieuw toestel uitstellen, Samsung die in Apples thuismarkt meer Galaxy S7 smartphones verkoopt dan Apple de iPhone 6S. En last but not least: de onlangs gelanceerde iPhone SE die waarschijnlijk zijn oudere broer S6 kannibaliseert.
Apple verwacht voor het komende kwartaal een lichte tik naar boven en heeft voor de periode van juli tot september een winstverwachting tussen 45,5 miljard en 47,5 miljard dollar. Dit ondanks de lage verwachtingen die analisten hebben van de release van de iPhone 7 op 16 september - slechts kleine wijzigingen, niets revolutionairs, niets waar een consument zijn S6 voor gaat inruilen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl